Groene daken zie je steeds meer. Op woningen, bedrijfspanden en allerlei andere soort panden. Je kunt ervoor kiezen om een groendak aan te laten leggen door een bedrijf, maar ook zelf kun je een groendak aanleggen. In dit blog geven wij vanuit Sedumdak-online 7 concrete tips voor het zelf aanleggen van een groendak.
Daarnaast bieden wij een duidelijke handleiding en een instructievideo met praktische tips om zelf een sedumdak aan te leggen. In dit artikel zijn wij ervanuit gegaan dat het gaat om daken die voldoende draagkracht hebben voor een sedumdak. Twijfel je hieraan, dan kun je altijd een constructieberekening laten maken door een constructeur.
Opmeten dak
Voordat je het sedum kan bestellen moet je weten hoeveel vierkante meters je nodig hebt. Meet hiervoor goed het dak op waar het komt te liggen. Ons advies hierbij is om 10 tot 20cm uit de rand te blijven met het sedum. Dit zorgt ervoor dat er geen schade kan ontstaan bij harde wind. De zijkanten worden verder afgewerkt met grind, dus dat ziet er esthetisch mooi uit.
Daarnaast is ons advies om rekening te houden met hoe vaak je later nog over het dak moet lopen. Als je een paar keer per jaar de ramen moet wassen is dit geen probleem. Maar moet je dagelijks over het dak lopen, dan kun je beter een looppad aanbrengen op het sedum. Hoe vaker je op het sedum loopt, hoe lelijker het sedum op die plekken wordt.
Rond de vierkante meters altijd af naar boven, dan weet je zeker dat je voldoende hebt. Beter wat overhouden dan te weinig bestellen.
Benodigdheden bestellen voor het zelf aanleggen van een groendak
Vervolgens ga je aan de slag met het bestellen van je sedumdak. Indien je het zelf gaat aanleggen kun je alle materialen bestellen in onze webshop. Wil je het liever laten aanleggen door een professional, vraag dan een offerte aan met alle benodigde gegevens. Om het juiste sedumdak te bestellen zijn er aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden.
Stap 1 dak schoonmaken
Als het sedumdak dan eenmaal aangekomen is, dan ga je aan de slag met de aanleg. De eerste stap is het goed schoonmaken van het dak. Dit houdt in dat je het goed veegt en checkt of er geen beschadigingen aanwezig zijn. Om er zeker van te zijn dat het dak niet lekt, kan je overwegen om het vol te laten lopen met water. Indien het sedum er eenmaal op ligt, is het lastig om het dak te vervangen.
Stap 2 leggen ondergrond
Als het dak eenmaal schoon en waterdicht is, dan ga je starten met de ondergrond voor het sedumdak. De ondergrond bestaat uit het beschermdoek, drainagemat en het filtervlies. Het filtervlies wordt ook wel hydrodrain genoemd. Maak je geen zorgen, je vindt alles terug in het pakket wat wordt bezorgd.

Indien er een afvoer op het dak zit, knip deze afvoer dan open in de eerste drie lagen. Het gat moet minimaal de grote hebben van de afvoer. Op het einde kun je hier namelijk nog een beschermer op zetten voor de rotzooi.
Afhankelijk van je keuze kun kunnen de eerste drie lagen los geplaatst worden of allemaal aan elkaar. Voor het op maat maken van deze onderdelen is het verstandig om gebruik te maken van een scherp mes of een grote schaar.
Zorg ervoor dat het beschermdoek en de filtervlies goed overlap heeft bij iedere baan, zodat er geen water tussendoor kan komen. Indien je de drainagemat gaat plaatsen, moeten de ‘puntjes of bekertjes’ naar beneden staan voor de juiste afwatering.
Stap 3 grind
Nadat de ondergrond is aangebracht, ga je verder met het plaatsen van het grind. Dit kan ook na het substraat en het aanleggen van het sedum. Dit kun je naar eigen inzicht doen. Het is de bedoeling dat het grond minimaal 20cm rondom de ondergrond geplaatst wordt. Het grind heeft een aantal functies, namelijk:
- Voorkomt dat er vocht in de dakrand, gevel of het lood trekt
- Zorgt ervoor dat planten niet in de dakrand gaan groeien
- Verzwaring dakrand zodat sedumdak niet wegwaait
- Voorkomt dat het dak in de winter bij bevriezing te zwaar wordt
Stap 4 substraat aanleggen
Dus de ondergrond ligt, het grind ligt er, dan komt nu het substraat dat is meegeleverd. Verdeel het substraat gelijkmatig over de ondergrond. Hierbij is ons advies om het ongeveer 3 tot 4 cm dik te houden overal. Dit komt neer op ongeveer 40 liter per vierkante meter. Je kunt 10% van het substraat overhouden om uiteindelijk de sedummatten mee af te werken.

Stap 5 sedummatten uitrollen
De leukste stap bij het aanleggen van een sedumdak is het uitrollen van de sedummatten. Zorg ervoor dat je voorzichtig omgaat met de matten die geleverd worden. Het is aan te raden om de sedummatten met twee personen het dak op te tillen. Ze zijn zwaar en toch best kwetsbaar. Leg hierbij de flap van de rol aan de bovenkant, zodat je er makkelijk mee aan de slag kunt gaan.
Als de rollen op het dak liggen, dan kun je voorzichtig beginnen met het uitrollen. Het uiteinde van de rol plaats je op de plek waar je wilt beginnen, tegen het grind aan. Vanuit daar rol je de maat zo strak mogelijk langs de grind randen uit. Je kunt de sedummatten op maat maken met een grote schaar, zaag of een mes. Pas vooral goed op, met wat je ook gebruikt.

De volgende rol leg je strak tegen de eerste tol aan. Let er hierbij op dat je geen overlap creëert, dat zorgt voor hoogte verschillen en ziet er daardoor minder fraai uit. Als uiteindelijk alle matten liggen, dan begint het op een sedumdak te lijken. Dan gaan we door naar de volgende stap.
Stap 6 kieren vullen
Indien er nog kieren aanwezig zijn tussen de sedummatten dan is dat geen probleem. Je hebt nog substraat overgehouden die je daarvoor kunt gebruiken. Door het substraat tussen de kieren te stoppen, zorg je ervoor dat het sedum zich daaraan gaat hechten en in de toekomst daar ook gaat groeien.
Stap 7 water geven
De laatste stap in het proces is het water geven van je nieuwe sedumdak. Zorg ervoor dat je het sedumdak goed bevochtigd. Hierdoor kunnen de sedummatten het water goed opnemen. Als je het sedumdak hebt aangelegd op een warme dag en in ene warme periode, is het belangrijk dat je het vaker water blijft geven. Op die manier bereik je het beste resultaat.
Na stap 7 is je sedumdak helemaal klaar. Veel plezier ervan! Wij hopen dat het goed gelukt is met deze 7 concrete tips voor het zelf aanleggen van je sedumdak. Oh ja, vergeet niet je dak goed te onderhouden. Lees hier hoe je dat doet.

Laat je goed adviseren
Indien je op zoek bent naar een sedumdak en hier advies of hulp bij nodig hebt, neem dan even contact met ons op. Onze adviseurs bij Sedumdak-online helpen je graag bij je specifieke project of vraag. Wij adviseren, doen de verkoop, leveren je sedumdak en indien gewenst doen we ook de aanleg.
Mocht je zonnepanelen hebben en twijfelen om een combinatie met een sedumdak aan te leggen, lees dan hier meer informatie over een groendak met zonnepanelen.
Wij denken er ook over na om een groendak aan te leggen. Het isoleert goed en zorgt voor een mooi effect. Ik ben benieuwd naar het onderhoud. Hier ga ik meer onderzoek naar doen!