Een sedumdak (ook wel groendak genoemd) is in Nederland nog niet zo populair als in veel andere landen. Het kent vele voordelen zoals een hoger rendement op je zonnepanelen en je dakbedekking gaat twee tot drie keer zo lang mee. Daarnaast werkt een sedumdak ook erg goed voor de isolatie van je woning, garage, schuur of bedrijfspand. Maar hoe zit dat dan precies? In dit blog gaan we in op het isoleren van je huis met een sedumdak om tot wel 10% te besparen op energiekosten.
Verschillende soorten
Een sedumdak is er in verschillende soorten en iedere soort heeft zijn eigen isolatiewaarde. Zo zijn er extensieve- en intensieve sedumdaken. In dit blog focussen wij ons op de extensieve sedumdaken waarbij gewerkt wordt met een sedumbak of een sedummat die wij in onze webshop aanbieden.
Waar hangt de isolatiewaarde van af?
Naast het soort sedumdak dat je plaatst, zijn er ook nog andere aspecten die belangrijk en bepalend zijn voor de isolatiewaarde van je sedumdak. Zo is ook de ligging ten opzichte van de zon belangrijk.
Plaats je een sedumdak op een woning die pal in de zon staat, dan zal je sedumdak een betere isolatiewaarde hebben dan dat je een sedumdak plaatst op een dak dat vaker de schaduw ligt.
Er zijn dus verschillende aspecten die meespelen bij het isoleren van je huis met een sedumdak. We zullen hierna ingaan op de manier waarop een sedumdak je pand of woning kan isoleren.
Waarom wordt een plat dak zo warm?
Als we uitgaan van een plat dak met een bitumen dakbedekking, dan kan deze op een zomerse dag tot wel 70 a 80 graden worden. Het bitumen absorbeert zo goed als alle zonnestralen en straalt deze ook door naar de constructie en de ruimte die onder het dak ligt. Dit resultaat in bijvoorbeeld een aanzienlijk warmere slaapkamer of woonkamer.
Hoe kan een sedumdak je huis isoleren?
Bij planten werkt bovenstaand effect anders. Deze absorberen maximaal 73% van de zonnestralen die erop komen en reflecteren 27%.
Daarnaast laten ze maar 13% door naar de onderconstructie en de ruimte eronder. Dat betekent dus dat de ruimte eronder al een stuk minder warm wordt.

Planten zetten energie om in water
Van de 73% van de zonnestralen die worden geabsorbeerd door de sedumplanten, gebeurd er met 60% iets wat wij als mensen ook kunnen herkennen. Deze 60% van de zonne energie wordt namelijk door de sedum planten omgezet naar de verdamping van water.
De warmte wordt in de bladeren omgezet naar de verdamping van water. Dit betekent simpelweg dat de planten net als mensen zweten. En deze zweet wordt verdampt in de huidmondjes van hun blad.
Het proces van verdamping vraagt veel energie van de sedum plant. Deze energie halen ze uit de directe omgeving waar ze staan en op die manier koelt de omgeving af.
Hoe kan de onderconstructie je huis isoleren?
Naast alleen de sedum planten, bestaat een sedumdak ook nog uit een substraat laag, drainage en een beschermdoek. Ook deze onderdelen zorgen voor de isolatie van je woning. Hierbij is het zo dat hoe droger het dak, hoe beter en sterker de isolerende werking
Van de 13% aan energie en warmte die door de sedum planten naar je dak gaan, wordt dus een gedeelte nog geïsoleerd door de andere lagen.
Dit betekent dat er uiteindelijk maar een klein gedeelte aan warmte en energie in je dak en de ruimte eronder komt. Dit betekent dus een koeler en beter geïsoleerde woning. De isolatiewaarde verschilt ook nog in de winter en in de zomer.
Isolatie in de winter en de zomer
Over het algemeen is een sedumdak in de winter vochtiger dan een sedumdak in de zomer. Zoals gezegd; hoe droger het sedumdak, hoe beter het je huis kan isoleren. In de zomer is de isolerende werking dan ook optimaal.
In de winter zorgt het ‘zweet effect’ van de planten ervoor dat de warme energie verdampt. Deze warmte zou idealiter in de planten en het dak moeten blijven zitten om de kou buiten te houden. Hierdoor krijgt de kou meer kans om het dak binnen te komen en daarmee verliest het dus wat meer isolatiewaarde.

Isolatiewaarde uitgedrukt in cijfers, 10% besparen op energiekosten
Steeds vaker is het nodig om bij nieuwbouw, of renovaties de isolerende werking uit te drukken in een isolatiewaarde. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat een sedumdak een positieve invloed heeft op het isoleren van je huis.
Zo kent een sedumdak met individuele laagopbouw een isolatiewaarde van minimaal 0,3 per laag en hoger. Dit kan resulteren in een besparing van tot wel 10% op je energiekosten, afhankelijk van hoe de isolatiewaarde van je huis al is.
Meerdere manieren van dakisolatie
De beste oplossing voor het isoleren van je dak is een combinatie van een sedumdak met andere dakisolatie. Hierbij kun je denken aan speciale dakisolatieplaten voor op en onder je dakbedekking. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij Milieu Centraal.
Zelf aan de slag met een sedumdak om je huis of pand te isoleren?
Ga je zelf aan de slag met het isoleren van je huis door middel van een sedumdak? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor het aanleggen van je sedumdak. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf aan te leggen of het door ons te laten doen. In het laatste geval kun je een offerte aanvragen en gaan wij je helpen.
0 Comments for “Huis isoleren met sedumdak; bespaar tot wel 10% op energierekening!”