Groendak aanleggen op schuin dak

Groendak aanleggen op schuin dak

Een schuin dak is zeer geschikt voor het aanleggen van een groendak

Het is hierbij wel belangrijk dat je kijkt naar een aantal aspecten, zoals de staat van het dak, de draagkracht en de schuinte van het dak.

Groendak aanleggen op schuin dak

Groendak aanleggen op een schuin dak

Ook op een schuin dak is het mogelijk om een groendak aan te leggen. In tegenstelling tot het platte dak komt hier wel wat meer bij kijken. Doordat het dak schuin afloopt loopt het water eerder weg. Het is daarom bij een schuin dak met sedum belangrijk om deze regelmatiger water te blijven geven.

Ons advies is ook om op een schuin dak een dikkere laag substraat aan te leggen. Tussen de 5 en 10cm. Hierdoor heeft het sedumdak meer mogelijkheid om water en voeding vast te houden.

Om uitdroging van je sedumdak te voorkomen kun je ook de optie overwegen van een drainagelaag met een geïntegreerd irrigatiesysteem. Dit bespaard veel tijd en moeite in de warme zomers. Mocht je hier interesse in hebben, neem dan even contact met ons op voor de mogelijkheden.

Schuin dak met groendak

Schuin dak 5℃ tot 35℃


Ga je sedum plaatsen op een schuin dak tussen de 5 en 35 graden, dan kun je gebruik maken van de gewone sedummatten of sedumrollen. Zoals aangegeven is ons advies om dan wel een dikkere substraat aan te brengen, minimaal 5 cm.

Om er zeker van te zijn dat het niet gaat verschuiven kun je ervoor kiezen om groendak ribbels of kunstofprofielen te gebruiken. Indien je wilt gaan werken met groendak ribbels of kunstofprofielen neem dan contact met ons op, dan kunnen we een advies op maat geven.

Schuin dak steiler dan 35℃


Wil je sedum aan gaan leggen op een dak vanaf 35℃, dan moet je rekening houden met gevaar op verschuiving. Het gewicht verplaatst zich voornamelijk naar het onderste deel van het dak. Het is dan ook slim om te checken of je dak dit aan kan. Dit wordt ook wel de afschuifbelasting genoemd.

Ook moet je rekening houden met je isolatiemateriaal in combinatie met samenpersing. Hierbij kun je beter geen zachte materialen gebruiken zoals steenwol.

Voor de plaatsing van een sedumdak op een dak steiler dan 35 graden raden wij aan om gebruik te maken van anti afschuifmatten. Dit zijn matten die op het dak geplaatst worden en het substraat goed vasthouden. Indien je hiermee aan de slag wilt gaan laat het ons dan wederom weten, dan maken we een offerte op maat voor je.

Schuin dak 35℃ tot 60℃


Ga je een sedumdak aanbrengen op een schuinte van 35 tot 60 graden dan zijn er speciale verankeringen en anti afschuifmatten nodig in het dak. Deze verankeringen zorgen ervoor dat het sedumdak niet gaat verschuiven. Hierbij kun je denken aan anti-schuifsystemen zoals kunstofwapening of substraatrasters.

Hiermee creëer je een stabiele ondergrond voor je sedumdak die daardoor niet gaat verschuiven. Dit zijn wel complexere projecten waar je het beste een professionele partij bij kunt gebruiken. Wij helpen je daar graag bij!

Schuin dak steiler dan 60℃


Tegenwoordig komen wij ook situaties tegen waarbij op zeer schuine daken sedum wordt gelegd. Dit is verre van standaard, maar wel mogelijk. Er worden speciale systemen ontworpen om dit mogelijk te maken.

Ons advies is dan ook om bij daken schuiner dan 60 graden altijd een advies op maat te laten maken middels een offerte. Het is mogelijk maar heeft speciale aandacht nodig.

Mogelijkheden voor een sedumdak bespreken? Neem dan contact met ons op

085-0498567 of info@sedumdak-online.nl

Vlinder op sedumdak

Schuin dak met zonnepanelen

Ook op een schuin dak met zonnepanelen kun je een groendak aanleggen. Het is zelfs aan te raden dit te doen, aangezien het rendement van je zonnepanelen aanzienlijk verhoogd wordt tot wel ruim 8%. Dit is gebleken uit onderzoek van de University of Technology Sidney. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn voor de combinatie van een groendak met zonnepanelen, bekijk dan ons blog en onze pagina over een groendak met zonnepanelen.