Zonnepanelen en een groen dak, beide niet zijn ze niet meer weg te denken uit het Nederlandse landschap. Vanuit zonnepanelen installateurs horen wij vaak dat het niet wordt geadviseerd om zonnepanelen te plaatsen in combinatie met een groen dak. Maar waarom niet eigenlijk? Wat zijn de voor- en nadelen indien je een groen dak combineert met zonnepanelen en andersom. In dit blog leggen wij uit hoe de combinatie groen dak met zonnepanelen kan leiden tot 8% hoger rendement op je zonnepanelen.
Hoe werken zonnepanelen?
Allereerst is het goed voor degene die zelf nog geen zonnepanelen hebben om de werking uit te leggen. Zonnepanelen worden op platte- en schuine daken gelegd om middels de lichtstralen energie op te wekken. Aan het zonnepanelen systeem wordt vaak een omvormer of micro-omvormer aangesloten waardoor de lichtstralen worden omgezet naar bruikbare stroom in de groepenkast. Bij dit proces worden de zonnepanelen op zomerse dagen (25 graden buiten temperatuur en warmer) al snel 65 graden.
Bij hoeveel graden werken zonnepanelen het meest optimaal?
Vaak wordt gedacht dat hoe warmer het buiten is, hoe meer stroom er wordt opgewekt. Dit is echter een misvatting. Vanuit onderzoeken is gebleken dat zonnepanelen het meest optimaal werken als het paneel zelf 25 graden is. Een zonnepaneel is vaak 25 graden warmer dan de buitenomgeving.
Als het buiten dus 15 graden is, dan wordt een zonnepaneel al 40 graden. In die situatie werkt het zonnepaneel dus niet optimaal. Daarbij geldt de rekensom dat zonnepanelen 0,4 procent minder stroom opwekken per graad dat het paneel warmer wordt dan 25 graden.
Op basis van bovenstaande gegevens is het dus belangrijk dat de panelen niet te warm worden, zodat ze zo optimaal mogelijk blijven presteren. Wat kan een sedumdak dan betekenen in dit proces van de zonnepanelen?
Groendak houdt zonnepanelen koeler
Zoals op de website van Sedumdak-online te lezen is, is een van de voordelen van een groendak dat het een goede isolerende werking heeft. Het houdt de warmte in de zomer buiten en in de winter verliest het huis zijn warmte minder. In de zomer betekent dit dus dat je dak minder snel opwarmt als je een groendak hebt.
Daardoor trekt er minder warmte in je bitumen of EPDM en straalt de warmte daardoor niet af naar de zonnepanelen. Onder de zonnepanelen blijft het daarom koeler waardoor de panelen beter functioneren. Want hoe dichter ze bij hun ideale temperatuur van 25 graden komen, hoe beter ze functioneren.
Een plat dak zonder sedum kan in de zomer al snel 70 graden worden. Werk je met een sedumdak, dan wordt het dak vaak niet warmer dan 40 graden. Dit zorgt in de warme zomers dan voor een hoger rendement van je zonnepanelen tot wel 8%. Je terugverdientijd wordt daardoor korter. Dit maakt het interessant om zonnepanelen in combinatie met een sedumdak te overwegen.
Groendak reflecteert lichtstralen
Naast het feit dat het dak koeler blijft, heeft een sedumdak ook nog een ander voordeel voor de zonnepanelen. Een dak met bitumen of EPDM neemt de lichtstralen in het dak op, waardoor het dak warm wordt. Het sedumdak neemt het niet op, maar reflecteert het juist onder andere naar de zonnepanelen. Hierdoor krijgen de zonnepanelen dus meer lichtstralen waardoor ze meer stroom kunnen opwekken. Ook dat draagt bij aan het hogere rendement van 8% van de zonnepanelen bleek uit onderzoek van de University of Technology Sidney.
Waar wordt het sedum geplaatst bij zonnepanelen op een plat dak?
Op een normaal dak zonder zonnepanelen wordt vaak het gehele dak benut voor de aanleg van sedum. Op een dak met zonnepanelen zit dit anders. In de situatie dat er nog niks geplaatst is, is ons advies om altijd eerst de zonnepanelen aan te leggen of te laten leggen.
De zonnepanelen hebben een plat dak opstelling, waarbij ze in een systeem worden geplaatst in een hoek van 13 graden. Daar kan niet van afgeweken worden, waardoor het verstandig is om daarmee te beginnen. Daarnaast kunnen de kabels netjes weggewerkt worden, zodat je precies weet waar het sedumdak moet komen.
Onderconstructie zonnepanelen belangrijk
Het is belangrijk dat je goed nadenkt over de onderconstructie van je zonnepanelen. Je hebt hierin 2 keuzes. Of je werkt met een onderconstructie waarbij de panelen minimaal 20 cm boven de grond staan. Of je werkt met een onderconstructie waarbij het laagste punt dicht tegen het dak aan ligt. Dit heeft namelijk invloed op de aanleg van je sedumdak.
Het sedumdak plaats je net als bij ieder ander dak op zo veel mogelijk plekken op je dak. Als je ervoor kiest om met een verhoogd zonnepanelensysteem te werken, dan kun je het sedumdak prima tot aan het paneel of er zelfs onder door plaatsen. Werk je met een systeem dat dicht op het dak ligt, dan is ons advies om een strookje grind van 20 cm aan te houden voor het zonnepaneel.
De sedumplanten groeien namelijk door de jaren heen, met een maximale hoogte van ongeveer 15 cm. Ze kunnen een punt bereiken waarbij de planten hoger worden en schaduw gaan geven op het zonnepaneel. Schaduw is funest voor de opbrengst van je zonnepanelen, dus houdt daarom wat ruimte vrij om problemen te voorkomen.

Waar plaats je sedum op een schuin dak met zonnepanelen?
Net als op een plat dak zie je ook vaak zonnepanelen op een schuin dak liggen. Is het mogelijk om sedum ook te plaatsen op een schuin dak met zonnepanelen? Ja, dat kan! Bij een schuin dak is er altijd wat meer aandacht nodig om het netjes en veilig te plaatsen, maar het is mogelijk.
De opbouw is hetzelfde, start eerst met de zonnepanelen en plaats dan het sedum tegen de panelen aan. Omdat het op een schuin dak minder mooi is om met grind te werken, wordt het sedum vaak tegen de panelen aangelegd. Let er goed op dat de schaduw geen negatieve impact gaat geven op je panelen.

Zelf aan de slag met een groen dak met zonnepanelen?
Ga je zelf aan de slag met de combinatie zonnepanelen met een groendak om zo het maximale rendement uit je dak te halen? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor het aanleggen van je groendak of sedumdak. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf aan te leggen of het door ons te laten doen. In het laatste geval kun je een offerte aanvragen en gaan wij je helpen.
Heb je nog geen installateur voor je zonnepanelen, laat het dan weten. Wij werken samen met verschillende regionale zonnepaneelinstallateurs om de combinatie van zonnepanelen met een groendak te verwezenlijken tijdens de gezamenlijke aanleg.
Bedankt voor de uitleg over hoe zonnepanelen werken. Ook wist ik niet dat zonnepanelen het beste werken bij een temperatuur van 25 graden. Ik ga hier meer informatie over opzoeken!
Goedemiddag Marie,
Dank voor je leuke bericht! Goed om te lezen dat je er iets aan hebt gehad.
Voor zonnepanelen is het erg belangrijk dat ze koel blijven om het maximale rendement te behalen. Dat maakt de combinatie van zonnepanelen met een sedumdak zo interessant.
Als we iets voor je kunnen doen, neem dan contact op dan bespreken we het graag met je.
Met vriendelijke groet,
Sedumdak-online.nl