Steeds vaker zie je planten op platte en schuine daken bij mensen thuis of op een bedrijfspand. Heb je je ooit afgevraagd waarom mensen dit laten plaatsen? In deze blog legt Sedumdak-online uit wat een groendak is, wat de 7 voordelen zijn van een sedumdak en waarom je daar vandaag nog mee aan de slag moet gaan.
Wat is een sedumdak?
Met deze vraag begon ik ook toen ik er de eerste keer van had gehoord. Uiteraard kon ik het mij wel inbeelden wat het was; een dak met gras toch? Ik had het echter nog nooit gezien en was wel erg benieuwd wat het precies was. Ik begon dus mijn zoektocht naar de betekenis van een groendak. Inmiddels weet ik als geen ander wat het is en wat de voordelen zijn.
Vanuit Sedumdak-online gebruiken wij de definitie; dit is een dak dat bedekt is met allerlei verschillende soorten planten. Dit kan zowel op schuine daken als op platte daken. Belangrijk is dat er geen dakpannen aanwezig zijn. Voor een sedumdak wordt vaak gekozen voor vetplanten omdat deze het water goed absorberen. Echter zijn er allerlei mogelijkheden qua type planten. Daar komen we later op terug.
Hoe wordt een groendak opgebouwd?
Een groendak of sedumdak bestaat uit allerlei lagen. Hieronder een opsomming van de meest gebruikte materialen en opbouwlagen:
- Dakbedekking (vaak al aanwezig)
- Beschermdoek (voor de dakbedekking)
- Drainagelaag (voor de afwatering van overtollig water)
- Substraat (potgrond voor je beplanting)
- Sedum beplanting (allerlei soorten mogelijk in de vorm van een sedummat of een sedumbak)

Welke soorten planten gebruik je?
Er zijn verschillende soorten groene daken. Je kunt kiezen voor een extensief of een intensief sedumdak.
Een extensief sedumdak (ook wel sedum dak genoemd) bestaat vaak uit vetplanten, kruiden en mossen. De substraat laag is bij dit type dak beperkt, waardoor het gewicht op het dak beperkt blijft tot maximaal 55kg per vierkante meter. Dit is dan ook de meest gebruikte vorm. Hierbij is er amper onderhoud nodig. Sedumdak-online werkt met sedummatten en sedumbakken voor een extensief sedumdak.
Zowel een sedumbak als een sedummat wordt gekweekt en is al voor 95% begroeid bij levering. De begroeiing bestaat uit 6 tot 12 verschillende soorten sedum planten. Dit geeft een enorme kleur explosie op het dak.
Daarnaast heb je ook een intensief sedumdak. Dit is meer vergelijkbaar met je ‘normale’ achtertuin. Doordat er grotere planten op groeien heeft het een dikkere laag aan substraat nodig. Dit betekent meer gewicht op je dak per vierkante meter. Daarnaast vergt het jaarlijks meer onderhoud, net als je eigen tuin. Wij verkopen geen intensief sedumdak.
Wat zijn de voordelen van een sedumdak?
Een sedumdak kent allerlei mooie voordelen die het plaatsen hiervan erg interessant maken. Onderstaand een opsomming van de 7 meest benoemde voordelen.
1. Isoleert je huis
Een sedumdak zorgt ervoor dat je huis in de zomer koel en in de winter warm blijft. Een normaal dak wordt al snel 70 graden, terwijl een sedumdak niet warmer wordt dan 38 graden. Hierdoor verlaag je dus de energierekening.
2. Zuivert de lucht
De planten op het dak filteren fijnstof uit de lucht en zetten de CO2 om in zuurstof. Met dit type dak zorg je dus voor luchtzuivering. Binnen de Nederlandse steden wordt dit steeds belangrijker.
3. Verlengt levensduur bestaand dak
Doordat de bedekking bescherming biedt tegen weersinvloeden zoals de zon, regen, wind en temperatuurwisselingen, gaat de staat van je bestaande dakbedekking twee tot drie keer zo lang mee.
4. Vergroot de biodiversiteit
Door de planten, kruiden, grassen, mossen etc. op het dak worden er meer vogels, vlinders en insecten aangetrokken. Dit vergroot de biodiversiteit van de omgeving en is daardoor erg belangrijk.
5. Absorbeert regenwater
Een sedum dak absorbeert het regenwater. Het vertraagt de afvoer van water naar de riolering, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping door de planten. Hierdoor blijft het grondwaterpeil stabiel en is er minder grote kans op overstroming van de riolering.
6. Hogere opbrengst voor je zonnepanelen
Doordat het dak minder warm wordt op zonnige dagen door de planten, is er meer verkoeling voor de zonnepanelen. Als de zonnepanelen koeler blijven hebben ze een beter rendement wat zorgt voor een hogere energiebesparing.

7. Aanschaffen met subsidie
Doordat een sedumdak bovenstaande voordelen heeft, wilt de overheid, gemeente en het waterschap mensen stimuleren een sedumdak te plaatsen. Dit kan in sommige gevallen oplopen tot wel ruim 30% of wel €50 per m2 subsidie. Dit maakt de investering in een sedumdak zeer interessant. Op de website van milieu centraal groene subsidiewijzer kun je precies zien wat in jouw situatie geldt. Doe snel de check.
Vandaag nog aanschaffen
Dus wil je een sedumdak aanschaffen, leuk! Je kunt ervoor kiezen om dit zelf te doen of te laten aanleggen door professionals. In beide gevallen kunnen wij je vanuit Sedumdak-online ondersteunen. Wij geven advies, doen de verkoop, levering en indien gewenst leggen we alles voor je aan. Neem contact op met ons en dan kijken wij hoe we jou kunnen helpen.
0 Comments for “Wat is een sedumdak”