Wat zijn de 3 nadelen van een groendak?

Nadelen groendak

3 nadelen van een groendak

Naast de vele mooie voordelen kunnen er ook een aantal nadelen zitten aan een groendak.

Vanuit Sedumdak-online.nl vinden wij het belangrijk om ook deze aspecten toe te lichten. Het zijn allemaal punten die op te lossen zijn, maar bewustwording hierover is belangrijk.

Onderstaand een opsomming van de 3 mogelijke nadelen van een groendak.

Nadelen groendak

❌ Extra gewicht belasting op je dak

Met een sedumdak krijg je extra gewicht op je dak. Een droog sedumdak weegt zo rond de 53 kg per vierkante meter terwijl een nat sedumdak al snel 85 kg per vierkante meter kan wegen. Niet ieder dak is daarmee standaard geschikt voor een sedumdak.

Check zelf goed of je dak het aan kan. Indien je er zonder problemen op kunt staan en lopen kan een dak al geschikt zijn. Ook als er al een grindlaag op ligt is het dak vaak geschikt om een sedumdak op aan te brengen. Dit kent namelijk eenzelfde gewicht als sedum. Twijfel je of wil je het zeker weten, laat je dan adviseren door de bouwtekeningen, aannemer of een constructeur. Hier vind je een lijst met constructeurs in Nederland. Als klant ben je zelf verantwoordelijk voor de draagkracht van het dak.

❌ Trekt vogels en insecten aan

Voor sommige mensen is dit een nadeel omdat ze er niet van houden. Een sedumdak verhoogt de biodiversiteit waardoor er meer insecten en vogels op je dak afkomen. Dit is wel zeer belangrijk om ons ecosysteem in takt te houden. Deze insecten en vogels zorgen ervoor dat planten en bomen verspreid worden door stuifmeel. Dat alles hebben wij nodig om in leven te blijven.

Dit klinkt allemaal dramatisch, maar helaas is de biodiversiteit de laatste jaren enorm achteruit gegaan. Met een sedumdak kunnen we het herstellen, maar dan moeten we hier wel met elkaar mee aan de slag gaan.

❌ Beperkte planten die je kunt toepassen

Door de dunnere beplantingslaag op een sedumdak kunnen er alleen planten gebruikt worden die niet diep wortelen. Dit zijn voornamelijk de verschillende soorten sedum planten die wij aanbieden in onze oplossingen. Desalniettemin geeft dit een prachtig resultaat op je dak en bestaand onze oplossingen uit 6 tot 10 verschillende sedum soorten.

Wil je zelf ook een groendak en misschien wel met zonnepanelen? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze een van onze adviseurs.

085-0498567 of info@sedumdak-online.nl

3 nadelen groendak