Sedumdak met zonnepanelen

Sedumdak met zonnepanelen

Sedumdak met zonnepanelen

12% meer rendement l lagere energierekening

ONTVANG EEN OFFERTE

✔ Binnen zes weken geïnstalleerd

✔ Vrijblijvende offerte

✔ Binnen 8 uur reactie

✔ Advies op maat

Zonnepanelen in Nederland

In Nederland zie je op steeds meer daken, velden en zelfs op zee zonnepanelen liggen. Inmiddels hebben begin 2021 (volgens het Algemeen Dagblad) al meer dan 1 miljoen huizen in Nederland zonnepanelen.

Hier komen in de komende jaren nog vele zonnepanelen bij. Dit komt door de interessante subsidies en regelingen die bedrijven en particulieren kunnen krijgen. Daarnaast stijgen de energiekosten momenteel hard waardoor veel mensen willen investeren in het opwekken van eigen energie. De vraag is dan ook hoe kunnen we meer rendement halen uit de bestaande- en nieuwe zonnepaneel systemen die aangelegd gaan worden.

Werking zonnepanelen

Simpel gezegd zetten zonnepanelen lichtstralen om in energie die we vanuit het net kunnen gebruiken. Daarbij werken zonnepanelen het meest optimaal als ze een temperatuur hebben van 25 graden. Bij iedere toename van 1 graad, neemt het rendement van de zonnepanelen af met bijna 0,4%. Op een dag met een buitentemperatuur van 15 graden, wordt een zonnepaneel al snel 30 tot 40 graden. Dit betekent dus dat een zonnepaneel snel warm wordt en daarmee minder efficiënt en optimaal presteert.

Daarnaast worden zonnepanelen op een plat dak nog beïnvloed door de temperatuur van het platte dak zelf. Op een zomerse dag (20 tot 25 graden buitentemperatuur) wordt een EPDM / bitumen dak al snel 70 graden. Deze warmte gaat ook achter de zonnepanelen zitten waardoor het negatieve impact heeft op de opbrengst van de zonnepanelen. Het is dus noodzakelijk om de zonnepanelen zo koel mogelijk te houden.

Voordelen groendak met zonnepanelen; tot 12% meer rendement

We weten nu dus dat zonnepanelen zo koel mogelijk moeten blijven om optimaal te presteren. Daarnaast weten we dat een plat dak met bitumen of EPDM erg warm wordt, waardoor het de panelen opwarmt en ze daardoor dus ook minder presteren. Maar wat is dan is het voordeel van een sedumdak in combinatie met zonnepanelen?

Een sedumdak zorgt ervoor dat het dak waar de zonnepanelen op komen te liggen aanzienlijk minder warm wordt. Door de isolerende werking wordt het dak in de zomer geen 70 graden, maar maximaal 40 graden. Doordat het dak minder warm wordt, blijven de zonnepanelen koeler en presteren ze beter.

Ook neemt het sedumdak de lichtstralen niet op, maar reflecteert het juist de lichtstralen naar de zonnepanelen. Hierdoor krijgen de zonnepanelen meer lichtstralen en kunnen we meer stroom opwekken. Uit Australisch onderzoek is gebleken dat dit kan zorgen voor een hoger rendement van ruim 8% tot zelfs 15% per jaar van je zonnepanelen systeem. Dit maakt de combinatie van een sedumdak met zonnepanelen dus ideaal om toe te passen.

Waar plaats je het sedum op een plat dak met zonnepanelen?

Zonnepanelen worden op een plat dak vaak gemonteerd met een plat dak montage systeem. Dat is een systeem op kleine pootjes waar de zonnepanelen in een hoek van 13 graden worden geplaatst. Op die manier is de lichtinstraling optimaal voor de zonnepanelen.

Om de combinatie te maken met een sedumdak is het belangrijk om te weten hoe hoog de pootjes komen te staan. Indien het paneel zelf niet hoger dan 15 cm staat, is het verstandig om een laagje grind tussen het paneel en het sedumdak aan te leggen. Een strook van 15cm tot 20cm is voldoende. Dit zorgt ervoor dat het sedum geen schaduw geeft op het zonnepaneel op het moment dat het wat hoger begroeid is. Schaduw heeft namelijk een negatief effect op de opbrengst van zonnepanelen.

Indien je met pootjes werkt waarbij de zonnepanelen meer dan 15cm boven de grond staan, dan kun je het sedumdak prima tot aan het paneel of er zelfs onderdoor leggen. De sedum planten worden namelijk vaak niet hoger dan 15cm.

Wij adviseren wel om het sedumdak twee keer per jaar te controleren en te onderhouden, zodat het niet tussen de zonnepanelen door gaat groeien. Je kunt dit ook goed checken in de app van de zonnepanelen. Mocht de opbrengst op een bepaald paneel tegenvallen, dan kan dit komen door een sedum plant die wat te hoog is geworden.

Groendak met zonnepanelen gecombineerd

Mogelijkheden bespreken voor sedum met zonnepanelen? Neem dan contact met ons op

085-0498567 of info@sedumdak-online.nl

Groendak met zonnepanelen op een schuin dak

Daarnaast kan je ook een groendak combineren met zonnepanelen op een schuin dak. Hierbij is het belangrijk dat de dakpannen worden verwijderd op de plek waar het sedumdak geplaatst wordt. Als het gaat om een schuin bitumen dak of een schuin dak met andere dakbedekking dan dakpannen is het ook geschikt. Plaats daarbij eerst de zonnepanelen en daarna het sedumdak.

Voor zonnepanelen op een schuin dak met bijvoorbeeld bitumen is het belangrijk om rekening te houden met speciale montage materialen. Deze worden op het dak ingebrand en op die manier kunnen ze niet gaan schuiven. Wij adviseren hiervoor vaak het systeem van Solar Fix Low. Indien het dak schuiner is dan 5 graden mag je namelijk niet meer met losse ballast gaan werken

Aangezien het minder mooi is op een schuin dak om met een grind strook te werken, kiezen veel mensen ervoor om het sedumdak strak tegen de zonnepanelen aan te plaatsen. Dat is geen probleem. Let er wel op dat de planten niet te hoog worden en voor schaduw gaan zorgen op de zonnepanelen. Want zoals aangegeven is schaduw negatief voor de opbrengst.

Welke zonnepanelen kies je?

Als je eenmaal weet dat je graag een sedumdak wilt aanleggen in combinatie met de zonnepanelen, dan is de volgende stap om te kijken welk zonnepanelen systeem het wordt. Daarbij beginnen we altijd met het type zonnepaneel.

Er zijn namelijk honderden merken van panelen op de markt met ieder een ander vermogen. Wij werken met panelen uit het midden- en hoge segment die standaard vaak 12 jaar productgarantie hebben en 25 jaar vermogensgarantie. Productgarantie is de garantie op de onderdelen van het paneel zelf en niet op het vermogen van het paneel.

Vermogensgarantie is de garantie dat het paneel na 25 jaar nog minimaal een bepaalde hoeveelheid stroom moet kunnen opwekken. Deze panelen gaan dan ook zeker 25 jaar goed werkend mee. Op ieder moment kijken we vanuit Sedumdak-online.nl welke panelen het beste vermogen hebben tegen de meest interessante prijs. Op die manier leveren wij maatwerk.

Zwarte zonnepanelen

Allereerst is er de keuze voor zwarte zonnepanelen. Dit worden ook wel monokristallijn zonnepanelen genoemd. De zwarte zonnepanelen zijn wat duurder dan de blauwe zonnepanelen. Veel mensen kiezen vaak op zichtbare daken voor zwarte panelen omdat het er strakker uitziet. De frames zijn vaak ook helemaal zwart. In de praktijk maakt het qua kleur van de zonnepanelen niet uit of je gaat voor zwart of blauw, ze wekken vaak evenveel op.

Blauwe zonnepanelen

Daarnaast kun je dus ook kiezen voor blauwe zonnepanelen. Dit zijn de polykristallijn zonnepanelen. De blauwe zonnepanelen zijn goedkoper dan de zwarte panelen. Deze panelen worden vaak gebruikt op onzichtbare daken, zoals platte daken. Of op daken waarbij men de kleur niet of minder relevant vindt. De blauwe panelen wekken evenveel op als de zwarte panelen, maar hebben vaak een zilveren omlijsting. Door de kleur van de panelen is de kans op reflectie wat groter, maar in de praktijk valt dit reuze mee.

Glas op folie zonnepanelen

Naast de kleur van de panelen kun je ook kiezen tussen glas op folie of glas op glas zonnepanelen. Glas op folie panelen zijn de meest gangbare panelen. Het zijn zonnepanelen met een glasplaat aan de voorkant van het paneel en een kunstfolie aan de achterzijde. Zoals eerder vermeld gaan deze panelen prima 25 jaar mee. In die 25 jaar slijten de panelen door vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. Daardoor hebben deze panelen vaak een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar.

Glas op glas zonnepanelen

De glas op glas zonnepanelen hebben een voorkant van glas, maar de achter plaat is ook van glas. De producenten van deze panelen geven aan dat het paneel op die manier beter beschermt is tegen slijtage door vocht, temperatuurverschillen en mechanische spanningen. Ze geven dan ook vaak een productgarantie van 25 jaar en een vermogensgarantie van 30 jaar. Na die periode moet het paneel dan nog rond de 87% kunnen opwekken. Door de hogere investering in deze panelen is de terugverdientijd wel wat langer vaak. Daar krijg je dan ook langere garantie voor terug.

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt is erg afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je wil gaan opwekken. Daarom moet je goed kijken naar je huidige/toekomstige energieverbruik. Onze adviseurs zullen hier ook altijd uitgebreid bij stil staan. Het is namelijk zonde om te weinig op te wekken, maar te veel opwekken is ook niet slim.

Het Nibud heeft een overzicht gemaakt van het gemiddelde verbruik per huishouden in Nederland in 2021.

Aantal personen in huishoudenGemiddeld verbruik per jaar
11.180 kWh
22.800 kWh
33.310 kWh
43.840 kWh
5 of meer 4.110 kWh
Gemiddeld per huishouden2.730 kWh
Bron Nibud 2021

Bovenstaande cijfers zijn gemiddelden. Het is erg afhankelijk van je eigen situatie hoeveel het verbruik daadwerkelijk is. Zo kunnen de volgende zaken enorme impact hebben op je verbruik: elektrische auto, warmtepomp, airco’s, zwembad, sauna, aquarium, vijver, meerdere vriezers etc. Denk hier goed over na voordat je zonnepanelen gaat aanschaffen.

Indien het duidelijk is om hoeveel verbruik het exact gaat, dan kunnen we gaan kijken hoeveel panelen er nodig zijn. Als we werken met panelen met een vermogen van 325WP, dan zal je voor 3500 kWh ongeveer 12 panelen nodig hebben. Verbruik je 7500 kWh, dan heb je rond de 26 panelen nodig.

Mogelijkheden bespreken voor sedumdak met zonnepanelen? Neem dan contact met ons op.

085-0498567 of info@sedumdak-online.nl

Zonnepanelen groendak

Serieschakeling of parallelschakeling zonnepanelen

Als je weet welke kleur zonnepanelen je wil en hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, dan komen we bij de volgende stap. Ga je de zonnepanelen in serie- of parallel schakelen. Dit is afhankelijk van een aantal factoren, zoals schaduw vorming op het dak en de levensduur die je voor ogen hebt. Onderstaand beide mogelijkheden toegelicht.

Serieschakeling zonnepanelen

Bij een serie geschakeld systeem worden alle zonnepanelen aan elkaar gekoppeld en soms in twee groepen gekoppeld. Dit betekent dat de zonnepanelen in de groep altijd zullen werken naar het paneel dat het minste vermogen levert. Als er een paneel kapot gaat in de groep zorgt dit ervoor dat het hele systeem dus uitvalt. Dat gebeurd ook als er schaduw op een paneel valt of er panelen tussen zitten die sneller afschrijven dan de ander. Vaak wordt er dan ook gezegd dat als je veel last hebt van schaduw, je niet voor dit systeem moet kiezen.

Het grote voordeel van een serie geschakeld zonnepanelen systeem is dat het goedkoper is in aanschaf t.o.v. het parallel geschakelde systeem. Afhankelijk van het aantal zonnepanelen kan dit al snel €700 tot €1500 verschillen. Het grote nadeel is dat de opbrengst dus tegen kan vallen bij een defect of schaduw en dat de omvormer vaak na 12 tot 15 jaar al vervangen moet worden.

Doordat de omvormer een dure aanschaf kent, moet je goed nadenken hoelang je gebruik wil gaan maken van je zonnepanelen systeem. Wil je voor maximaal 10 jaar gaan, dan is serieschakeling een prima oplossing. Wil je voor de lange termijn een goed systeem hebben, dan kun je beter kijken naar het parallel geschakelde systeem.

Serieschakeling zonnepanelen
Serie geschakeld zonnepanelen systeem

Parallelschakeling zonnepanelen

Bij parallelschakeling worden alle panelen los van elkaar gekoppeld. Als er iets met een paneel aan de hand is door bijvoorbeeld schaduw of een defect, dan heeft dit geen negatieve impact op de andere panelen. De panelen worden parallel geschakeld met optimizers of met micro-omvormers.

Het voordeel van een parallel geschakeld systeem is dat ieder paneel dus het maximale rendement kan opwekken. Daarnaast kun je per paneel inzien wat er gebeurd en daarop kun je makkelijk sturen voor eventuele service.

Daarnaast gaat de omvormer van dit systeem minimaal 25 jaar mee, waardoor het een lange termijn oplossing is. Tussentijds hoeft er geen nieuwe omvormer aangeschaft te worden. Daarentegen is het nadeel dat het een grotere initiële investering vergt. Echter haal je dit over de gehele termijn er altijd uit.  

parallelschakeling zonnepanelen
Parallel geschakeld zonnepanelen systeem

Als je ervoor kiest om een groendak met zonnepanelen aan te leggen is ons advies om te werken met een parallel geschakeld systeem. Het kan namelijk voorkomen dat er onkruid op het dak groeit dat gaat zorgen voor wat schaduw. Het beste systeem met schaduw is het parallel geschakelde systeem. Onze adviseurs vertellen hier graag meer over in een vrijblijvend gesprek.

Waar komt de omvormer te hangen?

De omvormer zorgt ervoor dat de stroom die wordt opgewekt door de zonnepanelen wordt omgezet naar bruikbare stroom. De omvormer moet ergens komen te hangen. Dit kan in huis op de zolder bijvoorbeeld, onder een overkapping, in een garage of waar dan ook. Het advies is om hem wel altijd ergens droog te hangen.

Onze adviseurs en monteurs bespreken samen met de klant de wensen omtrent de plek voor de omvormer en de mogelijkheden voor een geschikte kabelroute. Daarbij wordt er gekeken of de kabel vanuit de zonnepanelen door het dak heen kan middels een dakdoorvoer. Of dat de route juist buitenom kan. Hier zijn vaak vele opties voor.

Het is ook mogelijk om tegen meerprijs te graven om de kabel netjes weg te werken. De plek van de omvormer is dus maatwerk en daar komen we samen altijd wel in uit.

Is mijn groepenkast geschikt

Om een veilig zonnepanelen systeem aan te leggen is het belangrijk dat er ook gekeken wordt naar de staat van de groepenkast. Als het verkeerd wordt aangesloten of de groepenkast te oud is, dan kunnen we gevaarlijke situaties ontstaan. Dat willen we uiteraard beide niet.

Wij ontvangen altijd graag een foto van de groepenkast, om te beoordelen in hoeverre deze geschikt is om zonnepanelen op aan te sluiten. Indien de groepenkast te oud is en er te veel aan moet gebeuren om het veilig te maken, dan adviseren wij vaak voor complete vervanging van de groepenkast.

Indien de groepenkast geschikt is, dan wordt er een aparte groep aangemaakt voor de zonnepanelen. Op die manier kan de zonnepanelengroep de andere groepen in de groepenkast niet negatief beïnvloeden.

De keuze van de omvormer wordt medebepaald door de hoofdzekering in de groepenkast. Indien je een 1 fase groepenkast hebt, dan moet hier ook een 1 fase omvormer op aangesloten worden. Werk je met een 3 fase groepenkast en worden er voldoende panelen geplaatst (vaak minimaal 15 zonnepanelen) dan moet er een 3 fase omvormer geplaatst worden.

Onze adviseurs bekijken dit en adviseren hier goed in, zodat we er zeker van zijn dat alles netjes en veilig aangesloten kan worden.

Btw teruggave op zonnepanelen

Sinds januari 2023 hoeven particulieren woningeigenaren geen btw meer te betalen over de zonnepanelen. Het btw tarief is 0% geworden. Bedrijven moeten wel btw over de zonnepanelen betalen, maar deze btw mag via de btw aangifte teruggevraagd worden. Meer informatie omtrent de btw op zonnepanelen is hier te vinden.

Groendak plaatsen in combinatie met zonnepanelen?

Wil je graag een groendak of sedumdak met zonnepanelen gaan plaatsen? En wil je dit graag laten doen? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we een advies geven en offerte maken voor de plaatsing van zonnepanelen in combinatie met een groendak. Wij werken hiervoor samen met allerlei landelijke en betrouwbare partners voor het beste resultaat.