De laatste tijd zien we het steeds vaker in het nieuws; wateroverlast door hevige regenbuien. In sommige delen van Nederland en België heeft dit er zelfs voor gezorgd dat huizen onbewoonbaar zijn geworden. Enorm triest! Maar wat kunnen we zelf doen om wateroverlast te verminderen? In dit artikel leggen wij graag uit hoe een sedumdak hieraan kan bijdragen.
Toenemende Neerslag
Volgens Klimaatadaptatie Nederland is sinds 1906 de gemiddelde jaarlijkse neerslag ieder jaar toegenomen met 18%. Dit heeft te maken met de klimaatverandering, waardoor de temperatuur op aarde steeds een beetje toeneemt.
Hierdoor neemt de hoeveelheid waterdamp in de lucht toe en daarnaast krijgen we vaker vochtige wind uit het westen.
De toegenomen neerslag merken we vooral in de winter, herfst en de lente. Hierdoor neemt de kans op langdurige neerslag steeds meer toe. Kortdurende- en langdurige neerslag zorgen steeds vaker voor veel wateroverlast.
Kortdurende neerslag
Zoals hiervoor benoemd zijn er twee soorten neerslag, kortdurende neerslag en langdurige neerslag. Kortdurende neerslag betekent dat er in een korte periode hele hevige neerslag ontstaat. Dit zie je vaak in de zomer. De vele neerslag die er valt, moet door het riool en de bodem worden opgenomen en afgevoerd.
In de steeds meer bebouwde steden zien we tijdens kortdurende neerslag wateroverlast ontstaan. Dit komt omdat er veel verharde gebieden zijn zoals bedrijventerreinen, snelwegen etc. Het wat kan daar dus niet goed worden afgevoerd. Het riool krijgt daardoor steeds meer water te verwerken. In de praktijk zie je vaak dat een riolering maximaal 30 mm per uur aan water kan verwerken.
Indien het riool het water niet meer aan kan, dan komen de straten blank te staan. Hoe meer water er valt, hoe hoger het water komt te staan met alle nare gevolgen van dien. Dit probleem lost zich na een tijdje op als het riool en de bodem langzaamaan het water verwerken. Vaak ook in combinatie met de hulp van het wegpompen van het water.
Langdurende neerslag
Bij langdurige neerslag valt er in een periode van een paar dagen en weken veel neerslag. Door de vele neerslag raakt het watersysteem in een land overbelast. Dit betekent in de praktijk dat rivieren, kanalen, meertjes etc. zo veel water krijgen dat ze het niet meer kunnen verwerken.
Het gevolg is dat het water hoog komt te staan en uiteindelijk kan dit zorgen voor het overstromen en breken van dijken. Het water loopt hierdoor op landen, in dorpen, steden en op plekken waar het normaal niet hoort te komen.

Wateroverlast
Door de toenemende hoeveelheid neerslag kunnen vooral de steden en steeds vaker ook de landelijke gebieden het water niet goed verwerken. Dit heeft bijvoorbeeld in Limburg en Groningen geleid tot enorme wateroverlast.
Het water stond meters hoog in huizen van mensen. Campings zijn compleet ondergelopen, auto’s zijn weggedreven, huizen zijn onbewoonbaar geworden en de retailers & horeca hebben ook veel schade geleden. Volgens de NOS is er alleen in Valkenburg al €400 miljoen aan schade ontstaan.
Als we toekijken gaat er niks veranderen, dus moeten we kijken wat we zelf kunnen doen om wateroverlast te verminderen.
Wat kan de Overheid en Gemeenten doen om wateroverlast te verminderen?
Voor de Gemeenten is er ook een belangrijke taak weggegeld om de openbare ruimte goed in te richten om wateroverlast te voorkomen. Volgens Stichting Rioned kunnen de Gemeente aan de slag met de volgende mogelijkheden:
- Vergroten van de Riolering
- Verlagen van stoepranden en straatpeil
- Verbeteren van de waterberging in de openbare ruimten
- Creëren van ondergrondse waterbuffering
- Meer open water aanleggen
- Voorkomen van onderlopen van tunnels
- De openbare gebouwen beschermen tegen water
- Subsidiëren van maatregelen voor particulieren en bedrijven
Wat kun je zelf doen om wateroverlast te verminderen?
Om te beginnen moet je zelf bewust zijn van de manier waarop wateroverlast ontstaat. Op die manier weet je dat de berging van het water erg belangrijk is.
Als woning- of pandeigenaar kun je uiteraard zelf ook aan de slag om wateroverlast te verminderen. Hiervoor zijn er een aantal concrete maatregelen, zoals:
- Veel beplanting in je tuin plaatsen
- Stoep- en terrastegels eruit en groen in de tuin
- Groene hagen en erfafscheidingen plaatsen
- Een regenton of regenschutting plaatsen
- Een sedumdak / groendak aanleggen
Voor verschillende maatregelen kun je subsidie krijgen vanuit je Gemeente of de Waterschappen. Check daarom altijd even de Energiesubsidiewijzer om te kijken of je subsidie krijgt voor de verduurzamingsmaatregel(en) die je wilt gaan uitvoeren. Wil je een totaal duurzaamheidsadvies ontvangen, dan kun je ook contact opnemen met onze partner Green Factor. Zij bieden een breed duurzaamheidsadvies en ondersteunen met de financiering hiervan.
Hoe helpt een sedumdak om wateroverlast te verminderen?
Een sedumdak helpt ook bij het verminderen van wateroverlast. Dit komt omdat de sedumplanten die geplaatst worden op het dak in combinatie met de substraatlaag en drainage het water helpen te bufferen (vast te houden).
Het waterbufferend vermogen van een sedumdak hangt af van de type oplossing die je kiest. Ga je voor een lichtgewicht sedummat, dan is het waterbufferend vermogen ongeveer 20 liter per vierkante meter. Kies je voor een sedumbak of een sedummat mix rol, dan is het waterbufferend vermogen ruim 40 liter per vierkante meter.
Dit verschil wordt veroorzaakt door de dikte van de verschillende lagen. De substraatlaag bij de lichtgewicht sedummat is dunner dan bij de andere oplossingen. Hoe dikker de lagen hoe meer water het dak kan vasthouden.
Al het water wat door het sedumdak wordt vastgehouden hoeft niet te worden verwerkt door de riolering en de bodem. Hierdoor is de kans op wateroverlast aanzienlijk minder. Hoe meer sedumdaken er gelegd worden, hoe beter de waterretentie is.
Dat maakt het ook interessant om dit soort projecten als buurt/wijk collectief aan te pakken. Met elkaar kunnen we op die manier het waterprobleem verminderen. Mocht je hier meer over willen weten, vraag dan een offerte aan of neem contact met ons op. Er zijn altijd wel mogelijkheden.

Subsidie op sedumdak
Doordat een sedumdak bijdraagt aan het verminderen van wateroverlast, stimuleren veel Gemeenten en Waterschappen dit met een subsidie. Deze subsidie is erg interessant en kan oplopen tot wel €50 per vierkante meter wat de netto investering uiteindelijk erg interessant maakt. Bekijk hier ons overzicht om te zien per Gemeente hoeveel subsidie je kunt krijgen.
Zelf aan de slag met een sedumdak?
Wil je ook aan de slag met het verminderen van de wateroverlast voor je woning of bedrijfspand? In onze webshop vind je alles wat je nodig hebt voor het aanleggen van je sedumdak. Je kunt ervoor kiezen om dit zelf aan te leggen of het door ons te laten doen. In het laatste geval kun je een offerte aanvragen en gaan wij je helpen.
0 Comments for “Wateroverlast verminderen met een sedumdak”