Steeds meer verzekeraars adviseren hun klanten om over te gaan op een sedumdak. Partijen als Interpolis, a.s.r. en de Rabobank hebben er zelfs een eigen pagina voor opgesteld op hun website. Maar wat is de reden dat een verzekeraar zo graag wilt dat je een sedumdak of groendak aanlegt. Wij leggen uit welk belang daarachter zit en waarom het geen slecht idee is om een sedumdak te overwegen.
Wat doet een verzekeraar
Voor de meeste is het wel bekend wat een verzekeraar doet, maar het is voor dit artikel goed om nog eens in te gaan op wat ze precies doen. Het concept van een verzekering is dat ze schade vergoeden op het moment dat er iets aan de hand is. Dit kan zijn schade aan je spullen in huis, je huis zelf of bijvoorbeeld je auto. Je betaald iedere maand een premie en met al die premies bij elkaar kan de verzekering de schade vergoeden.
In dit artikel hebben we het over de daken. De daken zijn vaak verzekerd onder de opstalverzekering. Als er iets aan je dak gebeurd, zoals schade aan de dakbedekking, lekkage van het dak of zelfs een dak brand, dan moet de verzekering geld gaan uitkeren. Het verdienmodel van een verzekeraar is dat ze zo min mogelijk geld willen uitkeren. Hoe minder ze hoeven uit te keren hoe meer er over blijft voor de verzekeraar zelf.
Sedumdak beperkt dakschade
Om ervoor te zorgen dat een verzekering zo min mogelijk schade claims krijgt, adviseren ze hun klanten zo goed mogelijk om schade te voorkomen. Voor het gedeelte dat te maken heeft met het dak, adviseren ze tegenwoordig dus steeds meer om een groendak aan te schaffen. Dat is niet gek, want een sedumdak helpt enorm om dakschade te beperken en te voorkomen. Dat heeft te maken met de volgende aspecten. Bekijk alle voordelen van een groendak op deze pagina.
Dakbedekking wordt beschermd en gaat langer mee
Indien je een sedum laag gaat aanbrengen op je dakbedekking, dan werkt dit als een beschermlaag voor je EPDM of andere dakbedekking. Normaliter gaat een gemiddeld plat dakbedekking 25 tot 30 jaar mee. In die jaren krijgt het te maken met alle weersinvloeden. Al deze weersinvloeden zorgen ervoor dat de beschermende klaag van je bedekking afneemt. Hoe meer impact op je dak, hoe slechter de staat van het dak en hoe groter de kans op lekkages wordt. Dat vind een verzekeraar niet prettig, want bij lekkage wordt er bij hen aangeklopt voor het vergoeden van de schade.
Met een sedumdak bescherm je de dakbedekking tegen de vele weersinvloeden. Het effect is dat je dakbedekking langer mee gaat. Uit onderzoek blijkt dat je bedekking minimaal 50 jaar mee kan gaan en zelfs langer dan dat. Dit betekent een verdubbeling en soms wel verdrievoudiging van de levensduur van je dak. In die tijd is de kans op lekkages waardoor het dak moet vervangen klein. Dat vindt een verzekeraar erg prettig.
Sedumdak werkt brandwerend en brandvertragend
Een ander voordeel van een sedumdak of groendak is dat het brandwerend en brandvertragend werkt. De kans dat een groendak brand vat is 18 tot 24 keer kleiner dan dat een dak met bitumendakbedekking brand vat. Mocht het om welke reden dan ook toch brand vatten, dan heeft het sedum met de gehele opbouw een brandvertragende werking. De brand zal daardoor minder snel overslaan op omliggende panden of andere delen van het pand.
Met de toename van veel zonnepanelen op daken die helaas zo nu en dan toch vlam blijken te vatten is een groendak dus ideaal om veel brandschade te voorkomen. Ook daarom adviseren verzekeraars een groendak voor hun klanten.

Groendak voorkomt waterschade
Naast het feit dat het brandschade en schade aan je dak voorkomt, zorgt een groendak er ook voor dat er minder kans op waterschade ontstaat bij zware regenbuien. Iedereen herinnert het zich wel, de overstromingen in Limburg en Groningen in de zomer van 2021. Huizen stonden onder water en auto’s dreven weg. Naar verwachting gaat dit extreme weer zich vaker voor doen. De schade die is ontstaan bedroeg ruim €400 miljoen en neemt iedere dag nog toe.
Een groendak kan de kans op wateroverlast verminderen. Het groendak neemt een gedeelte van het water 40 liter per vierkante meter in zich op. Dat betekent dat er minder water wordt afgevoerd richting de straten en riolen. Daardoor wordt de belasting op het riool verminderd. Dit kan alleen grote impact hebben als we massaal groene daken gaan aanschaffen. Ook dit is voor verzekeraars een belangrijke reden om actief te sturen op sedumdaken. Hoe minder wateroverlast, hoe minder waterschade en hoe lager de uitkeringen per jaar vanuit de verzekeraar.
Verplicht groendak door Gemeenten of korting bij verzekeraar
Naast verzekeraars zijn ook Gemeenten actief bezig om inwoners en bedrijven te adviseren omtrent groene daken. In veel Gemeenten ontvang je hier al subsidie op en ook steeds meer Waterschappen geven hier subsidie voor. Bekijk ons overzicht hoe dit in jouw Gemeente geregeld is. Daarnaast gaan er steeds meer geluiden dat Gemeenten korting gaan geven op de rioolheffing als je een groendak hebt. Dit betekent dat het nog niet verplicht is om een groendak aan te schaffen, maar wel erg interessant wordt met al die regelingen.
Voor verzekeraars is het ook lastig om de aanleg van een sedumdak te verplichten. Wat we nu wel steeds meer zien is dat verzekeraars korting geven op de premie van je opstalverzekering als je een sedumdak aanlegt. Deze verzekering kan tot nu toe oplopen tot wel 10%. Hoe dat in de toekomt gaat zijn weten we niet, maar we verwachten dat de stimulans alleen maar interessanter gaat worden. De belangen zijn groot en de voordelen van een sedumdak sluiten perfect hierbij aan.
Mogelijkheden van een sedumdak bekijken
Een sedumdak heeft dus veel voordelen zowel voor de verzekeraar als voor de pandeigenaar zelf. Wil je meer weten over het laten aanleggen of zelf aanleggen van je groendak? Neem dan contact met ons op of bestel alles wat je nodig hebt in onze webshop.
0 Comments for “Verzekeraar stuurt aan op een groendak; waarom?”