Steeds vaker krijgen wij bij Sedumdak-online.nl de vraag: “is mijn dak geschikt voor sedum?”. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt. In dit blog gaan wij in op de vraag welke type daken geschikt zijn voor het aanleggen van een sedumdak.
Welke daken zijn niet geschikt voor sedum op mijn dak?
Wij dachten dat het wel handig zou zijn om te beginnen met de daken die niet of minder geschikt zijn voor het plaatsen van een sedumdak. Hierbij moeten we eerlijk aangeven dat deze type daken niet in lijn van ons advies liggen om er sedum op te leggen. Mocht je dit zelf alsnog willen doen, dan ben je daar volledig vrij in uiteraard.
❌ Golfplaten dak
Een golfplaten dak is in onze ervaring niet geschikt om te gebruiken voor het aanleggen van sedum. Dit heeft ermee te maken dat golfplaten daken vaak niet veel gewicht aan kunnen.
❌ Zinken dak
Ook een zinken dak raden wij af voor het aanleggen van een sedumdak. Dit heeft ermee te maken dat een zinken dak niet tegen de zuren kan die mogelijk uit het sedum komen. Daarnaast is het voor een zinken dak niet goed als er te lang water op blijft staan.
❌ Dak met dakpannen
Een dak waar dakpannen op liggen is niet geschikt voor het aanleggen van sedum. Het alternatief is om de dakpannen te verwijderen en er een bitumen dakbedekking op aan te brengen. Dit is echter een prijzige ingreep. Indien de dakpannen aan vervanging toe zijn, kan dit wel interessant zijn.
❌ Dak met sandwichpanelen
Ook een dak met sandwichpanelen raden wij af in combinatie met sedum. Sandwichpanelen zijn hier simpelweg niet voor gemaakt.
Welke daken zijn wel geschikt voor sedum op mijn dak?
Dan kunnen we nu doorgaan met de daken die wel geschikt zijn voor een sedum dak. Hierbij gaan we in op de volgende type daken die geschikt zijn:
- Plat dak
- Schuin dak
Plat dak met sedumdak
Een plat dak is officieel gezien een dak met een maximale helling van 5 graden. Een plat dak is uitermate geschikt om te gebruiken voor het aanleggen van een sedumdak. Het sedum kan hier niet verschuiven en doordat het water niet snel wegloopt blijven de planten vochtig.

Bij het platte- en schuine dak is het van belang om goed te kijken hoe lang de dakbedekking nog meegaat. Twijfel je hieraan, vraag dan een dakdekker er eens naar te kijken alvorens je start met een sedumdak.
Wil je meer weten over het zelf aanleggen van een sedumdak op een plat dak, lees dan ons blog “zelf een groendak aanleggen”.
Schuin dak met sedumdak
Ook op een schuin dak is het mogelijk om sedum aan te leggen. In tegenstelling tot het platte dak komt hier wel wat meer bij kijken.
Uitdrogen schuin sedumdak
Doordat het dak schuin afloopt loopt het water eerder weg. Het is daarom belangrijk op een schuin dak met sedum dat je dit regelmatiger water blijft geven. Ons advies is ook om op een schuin dak een dikkere laag substraat aan te leggen. Hierdoor heeft het sedumdak meer mogelijkheid om water en voeding vast te houden.
Om uitdroging van je sedumdak te voorkomen kun je ook de optie overwegen van een drainagelaag met een geïntegreerd irrigatiesysteem. Dit bespaard veel tijd en moeite in de warme zomers.
Schuin dak 5℃ tot 35℃
Ga je sedum plaatsen op een dak tussen de 5 en 35 graden, dan kun je gebruik maken van de gewone sedummatten of sedumrollen. Zoals aangegeven is ons advies om dan wel een dikkere substraat aan te brengen, minimaal 50mm. Om er zeker van te zijn dat het niet gaat verschuiven kun je ervoor kiezen om groendak ribbels of kunstofprofielen te gebruiken.

Schuin dak steiler dan 35℃
Wil je sedum aan gaan leggen op een dak vanaf 35℃, dan moet je rekening houden met gevaar op verschuiving. Het gewicht verplaatst zich voornamelijk naar het onderste deel van het dak. Het is dan ook slim om te checken of je dak dit aan kan. Dit wordt ook wel de afschuifbelasting genoemd.
Ook moet je rekening houden met je isolatiemateriaal in combinatie met samenpersing. Hierbij kun je beter geen zachte materialen gebruiken zoals steenwol.
Schuin dak 35℃ tot 60℃
Ga je een groendak aanbrengen op een schuinte van 35 tot 60 graden dan zijn er speciale verankeringen nodig in het dak. Deze verankeringen zorgen ervoor dat het sedum dak niet gaat verschuiven. Hierbij kun je denken aan anti-schuifsystemen zoals kunstofwapening of substraatrasters. Hiermee creëren je een stabiele ondergrond voor je sedumdak die daardoor niet gaat verschuiven. Dit zijn wel complexere projecten waar je het beste een professionele partij bij kunt gebruiken.
Schuin dak steiler dan 60℃
Tegenwoordig komen wij ook situaties tegen waarbij op zeer schuine daken sedum wordt gelegd. Dit is verre van standaard. Er worden speciale systemen ontworpen om dit mogelijk te maken. Ons advies is dan ook om bij daken schuiner dan 60 graden altijd een advies op maat te laten maken. Het is mogelijk maar heeft speciale aandacht nodig.

Schuin- en plat dak dus beide mogelijk
Een sedumdak zorgt voor een extra belasting van je dak. Het is daarom goed om ook dit aspect uit te lichten en te bekijken. Hierbij is het belangrijk om te weten dat hoe dikker je substraatlaag, hoe zwaarder je sedumdak zal zijn.
Zoals toegelicht is het dus mogelijk om op zowel een schuin- als een plat dak een sedumdak aan te brengen. Hierbij is het belangrijk om de staat van het dak en de schuinte goed in de gaten te houden.
Gewicht op het platte dak
Voor het gewicht is het goed om te kijken naar het waterverzadigde gewicht. Dit is het gewicht waarbij het sedumdak het water maximaal heeft geabsorbeerd. Hierbij moet je rekening houden dat een normaal sedumdak een waterverzadigd gewicht heeft van 80kg/m2 tot 150kg/m2 op een plat dak.

Gewicht op het schuine dak
Zoals eerder benoemd heeft het schuine dak een andere gewichtsverdeling doordat het gewicht naar beneden gaat. Het gewicht onder op het dak neemt dan ook erg toe. Hierdoor is het belangrijk om er zeker van te zijn of je dak dit aan kan.
Tegenwoordig zijn er voor schuine- en platte daken ook lichtgewicht sedum oplossingen. Deze oplossing is ongeveer de helft lichter, waardoor het interessant is om op een schuin dak te gebruiken. Het nadeel is dat deze oplossingen wat duurder zijn.
Is mijn dak geschikt voor een sedumdak? Doe een dakinspectie!
Aangezien wij geen constructeurs zijn en ieder dak anders is, is het aan te raden om zeker bij schuine daken je dak te laten inspecteren. Hiervoor kun je een constructeur of bouwkundig adviseur inschakelen. Hier vind je een lijst met erkende constructeurs.
Een sedumdak aanleggen
Wij hopen dat je naar aanleiding van dit artikel wat meer duidelijkheid hebt over de vraag: is mijn dak geschikt voor sedum. Mocht je op basis van dit blog vragen of opmerkingen hebben. Of wil je een sedumdak aanschaffen, neem dan contact met ons op. Wij helpen je verder.
2 Comments for “Is mijn dak geschikt voor sedum”