Wat is het gewicht van een sedumdak?

Het gewicht van een sedumdak is afhankelijk van het type sedumdak dat je gaat aanleggen. Een sedumdak bestaat uit een opbouw van verschillende lagen die het gewicht uiteindelijk bepalen. Daarnaast is er een verschil tussen een onverzadigd gewicht en een verzadigd gewicht. Wij leggen je alles uit over het gewicht.
Onverzadigd- en verzadigd gewicht
Als een groendak wordt aangelegd en er is nog geen regen gevallen op het dak dan spreken we over het onverzadigde gewicht. Dit is het gewicht in de droge situatie waarbij de sedum planten nog geen water hebben opgenomen. Indien er een aantal regenbuien zijn geweest en het sedumdak heeft dit regenwater opgenomen in alle lagen, dan spreken we van een verzadigd gewicht.
Voor het berekenen van de draagkracht van een dakconstructie is het belangrijk om altijd uit te gaan van het verzadigde gewicht van een sedumdak. Dit gewicht is namelijk het hoogste en dat moet het dak wel aan kunnen.
Gewicht sedumbak oplossing
De opbouw bij een sedumbak oplossing begint met een beschermdoek. Vervolgens wordt hierop de sedumbak geplaatst met daarin drainagelaag, substraat (6,5 cm) en de sedum planten. Vervolgens worden de randen vaak nog afgewerkt met grind.
Het onverzadigd gewicht van de sedumbak oplossing betreft 53 kg per m2 en het verzadigde gewicht betreft 80 kg per m2. Het waterbufferend vermogen van de sedumbak oplossing is 40 liter per m2.
Gewicht sedummat mix oplossing
Bij een sedummat mix oplossing bestaat de opbouw uit meerdere losse onderdelen. De opbouw begint ook met een beschermdoek. Vervolgens komt er een drainagelaag en op de drainagelaag wordt een substraatlaag aangelegd van minimaal 5 cm. Op de substraatlaag komt vervolgens de sedummat en dit wordt afgewerkt met grind.
Het onverzadigd gewicht van deze oplossing is net als bij de sedumbak 53 kg per m2 en het verzadigde gewicht betreft ook 80 kg per m2. Ook hier is het waterbufferend vermogen 40 liter per m2.
Gewicht sedummat lichtgewicht oplossing
Indien je erg twijfelt over de draagkracht van het dak, dan kun je de sedummat lichtgewicht oplossing overwegen. De opbouw bestaat net als bij de sedummat mix uit verschillende lagen, echter zijn de lager veel minder dik. Zo is er een substraatlaag van 2,5 cm waardoor het gewicht per m2 aanzienlijk lager is.
Het onverzadigd gewicht van deze oplossing betreft 11 kg per m2 en het verzadigd gewicht betreft 21 kg per m2. Door de beperkte dikte van de verschillende lagen is het waterbufferend vermogen 20 liter per m2 bij de sedummat lichtgewicht oplossing.
Gewicht groendak met zonnepanelen
Tegenwoordig is het erg interessant om een combinatie te maken van een groendak met zonnepanelen. Uiteraard brengen de zonnepanelen met de onderconstructie en de ballast ook een gewicht met zich mee. Op de plek waar de zonnepanelen geplaatst worden neemt het gewicht gemiddeld met 20 tot 30 kg per m2 toe. Houdt daar dus rekening mee als je voor deze combinatie wilt gaan.
Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor een sedumdak?
De meeste nieuwbouwwoningen en panden hebben een dak die voldoende draagkracht heeft voor de plaatsing van een sedumdak. Echter zijn wij geen constructeurs en is het voor ons aan de buiten- en binnenkant moeilijk te zien of een dak geschikt is.
Om er zeker van te zijn dat je pand een voldoende draagkracht heeft, kun je dit navragen bij de aannemer van je woning, op de bouwtekeningen kijken of een constructeur laten komen om dit te checken. De kosten voor een constructeur mogen vaak ook meegenomen worden in de subsidieaanvraag. Een lijst met constructeurs kun je hier vinden.
Meer weten over een sedumdak of wil je er een gaan aanleggen?
Wil je graag aan de slag met een groendak? Of wil je meer weten over het gewicht voor jouw woning neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.