Voordelen groendak

Sedumdak op plat dak villa

12 voordelen van een groendak

Indien je ervoor kiest om een groendak te gaan plaatsen, dan is het handig om te weten welke voordelen je dit kan opleveren.

Los van dat het er gewoon heel mooi uitziet kent een groendak ook duidelijke andere voordelen.

Onderstaand een opsomming van de 12 voordelen van een groendak met een toelichting erbij. Lees hier wat de nadelen kunnen zijn van een groendak.

12 voordelen groendak

✔ Isoleert huis of pand

Een groendak zorgt ervoor dat je huis in de zomer koel en in de winter warm blijft. Dit kan tot wel 5 tot 10 graden schelen in huis.
Een normaal dak wordt al snel 70 graden, terwijl een sedumdak niet warmer wordt dan 38 graden.

Aangezien je pand minder warm wordt in de zomer hoef je minder energie te gebruiken om de woning of het pand te verkoelen.
Dit ga je vervolgens weer merken in een lager energieverbruik en daarmee dus een lagere energierekening. In sommige gevallen kun je daardoor
tot wel 15% aan energiekosten besparen. Hoeveel je precies bespaart hangt af van hoe goed de woning tot nog toe geïsoleerd is.

✔ Langere levensduur dakbedekking

Doordat de sedum bedekking bescherming biedt tegen weersinvloeden zoals de zon, regen, wind en temperatuurwisselingen,
gaat de staat van je bestaande dakbedekking twee tot drie keer zo lang mee. Dat maakt het interessant om een sedumdak te combineren met een nieuw dak.

Het voordeel hierbij is dus dat je tussentijds niet hoeft te investeren in nieuwe dakbedekking. Afhankelijk van welk type dakbedekking je kiest, kan dit al snel een besparing opleveren van een paar duizend euro.

✔ Hoger rendement zonnepanelen

Doordat het dak minder warm wordt op zonnige dagen door de sedum planten, is er meer verkoeling voor je zonnepanelen. Zonnepanelen werken het meest efficiënt als de panelen zelf rond de 25 graden zijn. Als het buiten 20 graden is worden de panelen al snel 50 graden. Het is dan belangrijk om de panelen koeler te houden met een sedumdak.
Als de zonnepanelen koeler blijven hebben ze een beter rendement wat zorgt voor een hogere energieopbrengst van de zonnepanelen.

Volgens onderzoek van de University of Technology Sidney kan dit oplopen tot ruim 8% aan extra energieopbrengst per jaar. Zonnepanelen combineren met een groendak is dus een duurzame oplossing. Bekijk hier de mogelijkheden van een groendak met zonnepanelen.

✔ Toename biodiversiteit

Door de planten, kruiden, grassen, mossen etc. op het dak worden er meer vogels, vlinders, insecten en allerlei andere organismen aangetrokken.
Dit vergroot de biodiversiteit van de omgeving en is daardoor erg belangrijk. Ons ecosysteem heeft namelijk biodiversiteit nodig om in stand te blijven.

Dit zorgt namelijk voor schone lucht, schoon water, gezonde landbouwgrond waar we eten kunnen produceren etc. De laatste jaren neemt de biodiversiteit enorm af en dreigen bepaalde organismen uit te sterven. Dit komt onder andere door de opwarming van de aarde, overbevissing, ontbossing etc. Met een sedumdak kunnen we de biodiversiteit dus verbeteren.

✔ Opname regenwater

Een sedumdak absorbeert het regenwater. Onze groendak oplossingen kunnen 40 liter per vierkante meter aan water opnemen. Het vertraagt hierdoor de afvoer van water naar de riolering, zuivert het regenwater en zorgt voor verdamping van het water door de planten. Hierdoor blijft het grondwaterpeil stabiel en is er minder grote kans op overstroming van de riolering. Op ons blog lees je een interessant artikel over hoe dit in de praktijk werkt.

✔ Brandvertragend

Doordat de sedumplanten veel vocht opnemen en goed is voor de waterretentie, creëer je een brandwerende laag voor je dak.
De brandweer en verzekeraars zijn hier erg blij mee. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat de kans dat een sedumdak in brand vliegt tot 24x kleiner is dan dat een bitumen dakbedekking zonder groendak in brand vliegt. Het voorkomt hiermee brandschade en vervelende situaties.

✔ Hogere woningwaarde

Doordat het sedumdak bijdraagt aan een duurzame woning en een lagere energierekening zorgt dit voor een hogere woning- en pandwaarde. Al helemaal indien je kiest voor het sedumdak met zonnepanelen. Dit kan de waarde van de woning verhogen tot wel 5%. Lees hier wat er mogelijk is om je huis nog meer te verduurzamen.

✔ Luchtzuivering

De sedumplanten nemen fijnstof op uit de lucht en zetten CO2 om naar zuurstof. Dat is de reden dat een sedumdak bijdraagt aan de CO2 reductie in Nederland.
Hoe meer sedumdaken in een buurt, hoe schoner en gezonder dus de lucht in die omgeving.

✔ Dempt geluid

Naast een betere isolatie zorgt een sedumdak ook voor de demping van geluid. Het werkt als een geluidsbarrière voor je pand. Hierdoor neemt het omgevingsgeluid zowel binnen als buiten af.

Dit kan voor bepaalde panden en omgevingen erg belangrijk zijn. Denk hierbij aan scholen, ziekenhuizen, zorginstellingen, kantoorpanden etc.

✔ Erosiewerende werking

Met het sedumdak ontstaat er een erosiewerende bovenlaag op je dak.
Deze laag vangt alle klappen op die het dak normaal zelf opvangt. Hierdoor wordt het dak bij een storm extra beschermd.

✔ Positief effect op mentale gezondheid

Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit is gebleken dat groen een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.
Hoe meer wij omgeven zijn door groen, hoe positiever en gezonder wij als mensen worden. Daarom wordt er ook steeds meer gewerkt aan
meer groen bij ziekenhuizen, zorginstellingen en scholen. Het helpt om mensen sneller beter te maken en beter te laten functioneren.

✔ Subsidie van Gemeente en Waterschappen

Doordat een sedumdak bovenstaande voordelen heeft, wil de Overheid, Gemeente en het Waterschap particulieren en bedrijven stimuleren een sedumdak te plaatsen.
Dit kan in sommige gevallen oplopen tot wel 50% of €50 per m2 aan subsidie. Dit maakt de investering in een sedumdak zeer interessant. Via ons overzicht kun je bekijken voor welke subsidie jij in aanmerking kunt komen. Staat je Gemeente er niet tussen, check dan altijd even de energiesubsidiewijzer.nl.

Als je kiest voor de combinatie van een sedumdak met zonnepanelen, dan krijg je over de zonnepanelen ook nog eens je btw terug.

Wil je zelf ook een groendak en eventueel gecombineerd met zonnepanelen? Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met onze een van onze adviseurs.

085-0498567 of info@sedumdak-online.nl

12 voordelen van een groendak