Groendak aanleggen op plat dak

Groendak aanleggen op plat dak

Een plat dak is uitermate geschikt voor het aanleggen van een groendak. Platte daken worden het meest gebruikt voor de aanleg van een sedumdak.

Het is hierbij wel belangrijk dat je kijkt naar de staat van het dak, de draagkracht en de schuinte van het dak.

Groendak aanleggen op plat dak

Groendak aanleggen op plat dak

Een plat dak is officieel gezien een dak met een maximale helling van 5 graden. Een plat dak is uitermate geschikt om te gebruiken voor het aanleggen van een groendak. Het sedum kan hier niet verschuiven en doordat het water niet snel wegloopt blijven de planten goed vochtig.

Er zijn natuurlijk enorm veel verschillende platte daken die gebruikt kunnen worden. Onderstaand een lijst die met vele daken nog aangevuld kan worden. Daken die wij onder andere hebben voorzien van een sedumdak zijn:

✔ Carport

✔ Schuur

✔ Tuinhuis

✔ Berging

✔ Garage

✔ Loods

✔ Overkapping

✔ Uitbouw

✔ Appartementencomplex

✔ Bushokjes

Staat van het dak

Voordat je een sedumdak gaat aanleggen op een plat dak is het belangrijk dat je naar de staat van het dak kijkt. Kijk of er geen lekkage is en of het dak nog goed is.

Platte bitumen daken gaan ongeveer 30 jaar mee. Indien je dak nog goed is en er nog geen 30 jaar op ligt, dan kan je prima aan de slag met een sedumdak. Ligt je dak er al wel lang op (rond de 30 jaar) overweeg dan eerst om je bitumen dakbedekking te laten vernieuwen alvorens je een sedumdak aanlegt.

Hiervoor kun je het beste contact opnemen met een dakdekker of dakspecialist. Hier kun je een lijst vinden met erkende dakdekkers in Nederland.

Mogelijkheden voor een sedumdak op plat dak bespreken? Neem dan contact met ons op

085-0498567 of info@sedumdak-online.nl

Bij op sedum plant

Dakbelasting sedumdak

Het sedumdak brengt een bepaald gewicht met zich mee. Dit gewicht komt extra op je dak te liggen, waardoor het belangrijk is dat je checkt of je dak hier sterk genoeg voor is. Onderstaand een overzicht van het gewicht van de producten waar wij mee werken.

Sedummat mix (gewicht droog 53kg per m2 & gewicht verzadigd 80kg per m2)

Sedummat lichtgewicht (gewicht onverzadigd 28kg per m2 & gewicht verzadigd 45kg per m2)

Sedumbak ECO (gewicht droog 53kg per m2 & gewicht verzadigd 80kg per m2)

Groendak met zonnepanelen (gewicht droog 78kg per m2 & gewicht verzadigd ongeveer 105kg per m2 afhankelijk van onderconstructie zonnepanelen)

Wij krijgen vaak de vraag of een dak sterk genoeg is. Dit is voor ons ook moeilijk te bepalen. Als je er overheen kan lopen en het dak zakt niet in, dan is een dak al snel geschikt.

Indien je twijfelt of je dak sterk genoeg is, vraag dit dan na bij de architect of een constructeur. Het kan ook zijn dat je dit kunt vinden op de bouwtekeningen van het pand. Hier kun je een lijst vinden met constructeurs in Nederland.

Hoogte plat dak

Naast de dakbelasting is het ook goed om te checken hoe hoog het dak is waar het sedum moet komen. Zeker als je het zelf gaat aanleggen moet je er rekening mee houden dat je het dak wel op kunt komen. Binnendoor of buitenom maakt verder niet uit.

Het sedum kan soms zwaar zijn waardoor ons advies ook wel eens is om de sedumrollen op de grond in de lengte te halveren zodat ze makkelijk te tillen zijn op een ladder of trap. Er is verder geen maximale dak hoogte voor het aanleggen van een sedumdak.

Indien het met een ladder niet meer bereikbaar is, dan kan er gewerkt worden met een steiger, een ladderlift of in het hoogste geval een kraan om alles op het dak te krijgen. Wil je meer weten over het plaatsen van een sedumdak op een plat dak, bekijk dan ook onze blogberichten hierover.