Biodiversiteit verbeteren met sedumdak

Biodiversiteit verbeteren met sedumdak

Biodiversiteit verbeteren met sedumdak

Naast de energietransitie waar we in zitten, hoor je steeds vaker dat we iets moeten doen aan de biodiversiteit in de wereld.

Maar wat is biodiversiteit en hoe kan een sedumdak bijdragen aan de verbetering van de biodiversiteit.

Wat is biodiversiteit

Het is allereest belangrijk om te kijken wat biodiversiteit precies is. Volgens Wikipedia is dat: “een graad van verscheidenheid aan levensvormen binnen een gegeven ecosysteem, bioom, geografisch gebied of de gehele planeet. Biodiversiteit omvat de verscheidenheid aan verschillende ecosystemen, de verscheidenheid aan verschillende soorten binnen een ecosysteem en de genetische variatie binnen een soort”.

Het voorbeeld dat gegeven wordt is het aantal verschillende insecten, vogels, planten, mensen, woestijnen, bossen, algen, dieren etc. in een bepaald ecosysteem binnen een bepaald gebied. Het komt er dus op neer dat biodiversiteit gaat over de verscheidenheid aan leven binnen een bepaald gebied en regio. Ieder organismen heeft zijn eigen rol in het ecosysteem en houdt daarmee de andere organismen in leven.

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Zo goed als alles wat we eten en consumeren is te koppelen aan biodiversiteit. We maken gebruik van biologische (hulp)bronnen om bouwmaterialen te krijgen, medicijnen en kleding te maken en de industrie draaiende te houden. Ook hebben we zuurstof en schoon water nodig om te kunnen overleven.

Vanuit onderzoek van de VN-Biodiversiteitsconventie is zelfs gebleken dat 40% van de wereldeconomie en 80% van de behoeften van de armere bevolking afhankelijk is van biologische hulpbronnen.

Biodiversiteit zorgt ervoor dat een ecosysteem gezond is. Hoe meer verscheidenheid van levensvormen er zijn, hoe gezonder en sterker het ecosysteem wordt. Een gezond en sterk ecosysteem kan externe schokken goed overwinnen en het leven extra ondersteunen.

Biodiversiteit maakt daarmee de natuur veerkrachtiger voor veranderingen. Het zorgt voor luchtzuivering, zuivering en ontgiften van water, vruchtbare grond en een evenwichtig klimaat. Dit laat duidelijk zien hoe erg we afhankelijk zijn van hoge biodiversiteit.

Hoe werkt het?

Zoals vermeld zorgen de vele verschillende organismen in een ecosysteem ervoor dat ze elkaar in stand kunnen houden. Zonne-energie wordt omgezet door planten en maken het op die manier beschikbaar voor andere organismen. Bacteriën in de grond breken organisch materiaal af tot voedingsstoffen. Dit is weer belangrijk voor een gezonde bodem voor planten. Insecten zorgen voor de verstuiving van de bloemen en vissen houden het water schoon.

Als er veel verschillende organismen in het ecosysteem zitten, dan kan het geen kwaad als er een keer een organismen verdwijnt/uitsterft. De andere soorten vangen dit goed op, waardoor het wendbaar blijft voor veranderingen. Verdwijnen er echter te veel organismen en levens uit een ecosysteem, dan komt het ecosysteem in gevaar. Daar krijgen we nu steeds meer mee te maken.

Hoe komt het dat de biodiversiteit aan het verslechteren is?

In een VN-verslag dat gepubliceerd is in 2019 waarschuwden een groep wetenschappers dat een grote groep soorten uit ons ecosysteem aan het verdwijnen is. Het gaat om één miljoen soorten op een totaal geschat aantal soorten van 8 miljoen.

Dit gaat voor een enorme impact zorgen op de kwaliteit van ons ecosysteem en daarmee de kwaliteit van ons leven. Het duurt miljoenen jaren om de schade weer te herstellen als we nu niks doen. Er zijn verschillende redenen dat de biodiversiteit aan het verslechteren is. Wij als mensen dragen hier ook aan bij.

  • Ontbossing (vruchtbare grond verdwijnt en bomen zorgen voor co2 opname)
  • Overbevissing (vissoorten verdwijnen en koraal verslechterd)
  • Klimaatverandering (het wordt warmer waardoor niet alle soorten overleven)
  • Verstedelijking (natuurgebieden verdwijnen voor woningen)
  • Milieuvervuiling (ecosystemen worden aangetast)
  • Natuurrampen

Als we niks doen en het laten gebeuren, dan heeft dit enorme gevolgen voor ons, onze kinderen en alle generaties daarna.

Wat kunnen we doen om het in stand te houden?

Vaak wordt er gezegd dat we zelf maar weinig impact kunnen hebben op de achteruitgang van de biodiversiteit. Dit is niet het geval. Als iedere iets doet, dan is de impact gigantisch. Zo kunnen we zelf de volgende zaken overwegen:

  • Koop biologische of lokale groenten of kweek het zelf.
  • Ga minder vis en vlees eten. Of kijk of er een duurzaamheid keurmerk aan vast hangt.
  • Creëer meer groen in je tuin en woning; haal daar tegels voor weg
  • Plaats een bijenhotel en bij- en vlinderstruiken in de tuin  
  • Vang regenwater op in de tuin
  • Probeer de uitstoot van de auto te verminderen. Pak vaker de fiets of ga een auto delen.

Hoe kan een sedumdak bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit?

In bovenstaande opsomming komt al goed naar voren dat een manier om de biodiversiteit te verbeteren te maken heeft met meer groen. Een sedumdak van Sedumdak-online.nl wordt aangelegd met 12 verschillende soorten sedum planten. Die bloeien een groot deel van het jaar waardoor er een nieuw ecosysteem ontstaat op je dak.

Het trekt insecten aan zoals bijen en vlinders die de bloemen bestuiven. Daarnaast vangen de planten de zonnestralen op en geven dit af aan de andere organismen. Ook de bacteriën in de substraatlaag houden de bodem gezond voor de sedum planten, waardoor het sedumdak lang goed blijft.

Zeker voor woningen en panden met beperkte ruimte in de tuin of zelfs geen tuin is dit een ideale manier om hun steentje bij te dragen aan het verbeteren van de biodiversiteit. Je kunt ervoor kiezen om een sedumbak te gebruiken voor de aanleg of te werken met sedummatten.

Naast het aantrekken van veel insecten zorgt een sedumdak ook voor nog vele andere voordelen om de biodiversiteit te versterken. Zo wordt fijnstof uit de lucht omgezet naar zuurstof. Ook neemt een sedumdak tot wel 40 liter per vierkante meter aan water op, waardoor wateroverlast beperkt wordt.

Als laatste houdt het sedumdak de omgeving koeler wat de opwarming van de aarde kan tegengaan. Dat is belangrijk om de ecosystemen met zijn organismen in stand te houden.

Zonnepanelen met een groendak voor verbetering leefomgeving

Een groendak of sedumdak kan dus goed bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen aan te schaffen om op die manier je eigen energie op te wekken. Als je zelf energie op gaat wekken, dan kunnen we op termijn minder uitstoot realiseren van grote en onzuinige opwekinstallaties. Ook dit draagt bij een de biodiversiteit.

Je kunt een groendak combineren met zonnepanelen om op die manier het meest bij te dragen aan het verbeteren van onze leefomgeving. Het bijkomende voordeel is dat je zonnepanelen tot wel 8% meer rendement hebben indien ze gekoeld worden door het sedumdak. Bekijk hier de mogelijkheden.

Mogelijkheden bespreken voor een sedumdak? Neem dan contact met ons op.

085-0498567 of info@sedumdak-online.nl