Verduurzaming VvE

Verduurzaming vve

Ook voor een VvE wordt het steeds belangrijker om aan de slag te gaan met verduurzaming. Echter is dit vaak niet zo eenvoudig als bij een woning of pand. Een VvE heeft namelijk te maken met veel verschillende eigenaren die allemaal mee mogen stemmen omtrent de maatregelen voor de verduurzaming. Voor een VvE die wilt gaan verduurzamen is het ook erg interessant om een groendak/sedumdak met zonnepanelen te plaatsen. Het heeft praktische- en financiële voordelen.

Voordelen sedumdak voor VvE

Net als op een normale woning of bedrijfspand zijn er voor de VvE dezelfde voordelen bij het aanleggen van een sedumdak op het pand. Zo wordt onder andere de levensduur van de dakbedekking tot wel drie keer verlengd, werkt het brandwerend en isoleert het goed. Daarnaast wordt de kans op wateroverlast aanzienlijk kleiner, doordat het sedumdak het water opneemt. Klik hier voor alle voordelen van een groendak.

Indien je als VvE gaat verduurzamen en je wilt of moet ook iets aan het dak gaan doen, houdt dan rekening met de volgende aspecten die verstandig zijn om als combinatie aan te pakken.

Dakbedekking VvE

Bekijk of je dakbedekking aan vervanging toe is. Het is niet handig om zonnepanelen en of een groendak aan te schaffen als je weet dat je dak op de korte termijn vervangen moet worden. Mocht het dak aan vervanging toe zijn op de korte termijn (binnen 3 jaar) begin dan met het vervangen van je dak. Wij kunnen hierin ondersteunen.

Sedumdak op VvE

Als de dakbedekking vervangen is of al goed was. Check dan altijd de mogelijkheden van een groendak. Het sedumdak kent vele voordelen voor een VvE. Doordat het tientallen jaren meegaat, ben je meteen toekomstgericht bezig. Want het is een kwestie van tijd voordat groene daken verplicht gaan worden.

Zonnepanelen op VvE

Ook zonnepanelen worden steeds vaker toegepast op VvE complexen om de energiekosten te verlagen. Dit kan voor de algemene voorzieningen zijn of per appartement. Overweeg zonnepanelen op een VvE altijd te combineren met een groendak en nieuwe dakbedekking. Door deze combinatie haal je tot wel 8% meer rendement uit je zonnepanelen. Op deze manier wordt de terugverdientijd erg interessant. Wij nemen deze projecten voor een VvE volledig uit handen.

Draagkracht dak

Een VvE complex heeft over het algemeen een groot dak. Indien je een groendak of een groendak met zonnepanelen wilt gaan aanschaffen komt er een extra kracht belasting op het dak. Het dak moet voldoende draagkracht hebben om dit te kunnen houden. Het is daarom goed om altijd de constructie te laten checken door een constructeur, zodat je zeker weet als VvE dat het dak geschikt is voor een groendak. Hier kun je een lijst vinden van gecertificeerde constructeurs.

VvE Subsidie

Net als woningeigenaren en bedrijven kan een VvE ook subsidie krijgen op bepaalde verduurzamingsmaatregelen. Voor een groendak is dit niet landelijk geregeld, maar per Gemeente en Waterschap. Bekijk hier ons subsidie overzicht of kijk op de Energiesubsidiewijzer wat jouw Gemeente of Waterschap aan financiële ondersteuning geeft voor de aanschaf van een groendak.

Indien je kiest voor de combinatie van een groendak met zonnepanelen, dan kun je tegenwoordig voor de zonnepanelen een aanvraag doen voor een ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) subsidie. Check altijd even bij de RVO of jouw VvE hier recht op heeft.

Wil je met je VvE ook aan de slag met verduurzaming?

De praktische- en financiële voordelen van een groendak dan wel in combinatie met zonnepanelen maakt het dus voor een VvE erg interessant om hiermee aan de slag te gaan. Wil je hier meer over weten? Onze adviseurs kijken graag mee naar jouw specifieke situatie om op basis daarvan samen tot de beste oplossing te komen voor jullie VvE. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.